воскресенье, 8 апреля 2018 г.

Тиждень дитячого читання! Звіт.



Інформація про проведення
Всеукраїнського тижня
дитячого читання у ЗОШ № 25
     З 02.04.18р. по 06.04.18р. у школі було проведено Всеукраїнській тиждень дитячого читання. Всі заходи були спрямовані на популяризацію кращих надбань вітчизняної та зарубіжної літератури, активізації роботи бібліотеки з дітьми, стимулювання в учнів інтересу до читання якісної сучасної літератури, виявлення читацьких уподобань та пріоритетів, вироблення навичок самостійної роботи з книгою, а також заохочення до читання.
 Відкриттю тижня дитячого читання була присвячена радіо-лінійка, на якій було висвітлено план проведення тижня, а також було оформлено інформаційні стенди. 




 У межах цього тижня шкільною бібліотекою (завідувач  бібліотеки,  Павлова Н.Г.) було проведено різноманітні заходи, присвячені книзі. Це:
1.     Квест – розважальна і інтелектуально-командна гра –випробування учасників на ерудованість, начитаність та уміння змагатися у команді, у якої взяли участь учні 7-В класу (30 уч.) (кл.кер. Бондарєва Т.П.). Гра зацікавила дітей незвичними запитаннями і цікавими відповідями. 

2.     Медіа-анонс «Життя і творчість видатного українського письменника и педагога В. Сухомлинського», присвячений 100-річчю з його Дня народження. (5-8 кл.)



3.     На  клич бібліотеки – влаштувати у школі на великій перерві флешмоб під гаслом «Хвилинка читання», з радістю відгукнулися учні початкової ланки (1-3 класи). Юні книголюби відкрили свої улюблені книги і читали їх протягом  декілька хвилин під звуки музики Моцарта, Бетховена, тим самим, розвіюючи сучасний стереотип про те, що нинішня молодь віддає перевагу тільки комп`ютеру і соцмережам. Учасники флешмобу отримали гарний настрій та масу позитивних емоцій. 

4.     На літературній годині, присвяченій дню народження Г.Х. Андерсена, учням 2-А класу (кл.кер. Шмоніна І.М.) було запропоновано відео-презентацію «Біографія великого казкаря Г.Х. Андерсена» та вікторина по його казках.

5.     Огляд нової літератури «Сучасні автори сучасним дітям», яка надійшла до фонду шкільної бібліотеки від видавництва «Грані-Т», пройшов у 3-А (кл.кер. Ліфарь Н.І.) та 3-Б (кл.кер. Галаган Л.І.) класах. 

6.     Голосні та аудіо-читання творів В. Сухомлинського, які пройняті любов`ю до дітей, вчать доброзичливості, поваги до старших, дбайливого відношення до навколишнього світу, відбулися серед учнів наступних класів: 2-Б (кл.кер. Тітенко Н.В.), 2-В (кл.кер. Матвєєва О.М.), 3-А (кл.кер. Ліфарь Н.І.), 4-А (кл.кер. Комарова В.Г.), 4-В (кл.кер. Синицька О.В.). На початок читань, було презентовано книгу В. Сухомлинського «Квітка сонця». До цієї збірки увійшли найцікавіші твори письменника: оповідання, казки, притчі. 









7.     Книга приходить до кожного з нас у дитинстві. І тому дуже важлива перша зустріч дитини з книгою, з бібліотекою. Так, на зустріч з книгою та бібліотекою завітали учні 1-х класів (кл. кер.: Борисенко О.М., Білошапка О.А., Трегубенко О.Ю.) . Під час  уроку-екскурсії «Перше знайомство з бібліотекою», діти відкрили найголовніші таємниці бібліотеки. Вони познайомилися з поняттями «бібліотека», «бібліотекар», «читач», правилами поведінки в бібліотеці, спілкування з книгою та гігієною читання.




8.      До бесіди про свято «Великодня», яку було проведено у бібліотеці,   приєдналися  учні ГПД.
9. Протягом тижня шкільною бібліотекою було оформлено книжкові виставки: "Сучасні українські книги", "Книги читайте - світи пізнавайте", "Сучасні автори сучасним дітям", "Моя колиско, мова українська", "Поетична спадщина великих українських авторів"  та ін.

10.      Традиційно,  кожного року  протягом Тижня дитячого читання серед учнів початкової ланки (1-3 класи) оформлюється виставка дитячих малюнків «Моя улюблена книга».  А учні 1-В класу (кл.кер. Трегубенко О.Ю.) взяли активну участь у фотоконкурсі «Улюблені книжки».
Згідно з планом роботи було проведено заходи дитячої бібліотеки ім. О.С. Пушкіна:
1.     До 105-річчя з дня народження Віктора Драгунського відбулося літературне знайомство «Хитрий спосіб від Драгунського», гостями якого були учні 2-А класу (кл.кер. Шмоніна І.М.).  До уваги дітей були представлені мультимедійна презентація, сценки, вікторини та уривки з кінофільмів за змістом відомих творів, які познайомили учнів з життям та творчістю відомого письменника.
Діти активно відповідали на запитання вікторини, бурхливо реагували на інсценізовані уривки з оповідань та кадри з кінофільмів.
2.      Поетичну естафету «Смішинки-веселинки Грицька Бойка», присвячену 95-річному ювілею нашого земляка, відомого українського дитячого поета, відвідали школярі 4-Б класу (кл.кер. Шостак Н.К.).Його вірші – дотепні, життєрадісні, сповнені любові до дітей. Учні познайомилися з біографією Г. Бойка, брали участь у змаганні  хто краще розкаже скоромовку-спотиканку та відгадає загадки, автором яких є Грицько Бойко. Бібліотекар Світлана Булава розповіла школярам чудовий і повчальний вірш «Веремій». Жарти та веселі сценки з шкільного життя додали всім гарного настрою.
3.     «На перехресті музи й долі» - під такою назвою в Дитячій центральній бібліотеці пройшла літературно-музична композиція для читачів – учнів 11- А класу (кл.кер. Старцева Т.В.). Під час заходу підлітки з благоговійним трепетом торкнутися найтонших струн Великого Кобзаря. Присутні почули відповіді на багато запитань, які їх хвилювали, а саме: кого кохав поет, і хто кохав його, хто з жінок своїм полум’яним почуттям і самопожертвою надихнув Кобзаря на створення вершинних поезій, хто покинув його самотнього на тернистому шляху.  Під час перегляду мультимедійної презентації читачі познайомилися з портретами жінок, які змусили пришвидшено битися серце великого поета. Нікого не лишили байдужим і вірші Тараса Шевченка та Любові Гонтарук, які прозвучали під час заходу. На завершення, всі присутні з великим зацікавленням гортали сторінки книжок, запропонованих співробітниками бібліотеки для подальшого ознайомлення.
     Загалом тиждень дитячого читання пройшов цікаво і змістовно. Всі проведені заходи посприяли зацікавленню учнів читанням, бережливому ставленню до книг, розкрили таланти і уподобання кожного учня.  Тиждень читання активізував роботу бібліотеки, підкреслив її виховну функцію, залучив дітей до невичерпних джерел знань. Став для них осередком широкого і радісного спілкування. А шкільна бібліотека стала для учнів
1-х класів справжнім храмом книг, в якому кожен відчуває себе бажаним гостем.






Комментариев нет:

Отправить комментарий